Buhler Sortex B ile buğdayda yüksek kapasitede gerçek ayıklama


Atomika Makina’nın sunduğu Buhler  Sortex B serisi makineleri, buğday ayıklamada yüksek kapasite ve gerçek ayıklama performansı arayanların çözüm  ortağı oluyor.

Tüketimi en yaygın gıda maddesi olan buğday, aynı nedenle de dünyada en yaygın olarak yetiştirilen tarımsal üründür. Yıllık üretimi milyar tonu zorlayan buğdayın tarladan başlayarak sofralara gelinceye kadar geçirdiği süreçte içindeki yabancı maddelerden ayrıştırılması ve gerekli teknikler kullanılıp, un haline getirilmesi, insanlık tarihiyle paralel olarak gelişti. Buğdayın ve unlu mamullerin şimdi olduğu gibi gelecekte de beslenmenin değişmez parçası olduğu gerçeğinden hareketle; üretim süreçlerlerinde modern teknolojiyi yakalamak ve tüketiciye uygun ürünler sunmak değirmencilik
nedeniyle sektörünün en önde gelen amaçları olarak görülüyor. Bu sebeple de buğdayı işleme sürecinde yabancı maddeleri uzaklaştırırken, içinde insan sağlığı için gerekli maddelerin yeterli oranda kalmasını sağlayan teknikler kullanılıyor.  Değirmenciliğin değişmez uygulamalarında tarladan gelen ve içerisinde istenmeyen yabancı maddeler bulunan buğday ön eleme makinelerinden geçiriliyor. Bilinen mekanik teknikler, üründen daha büyük veya daha küçük, daha yoğun veya daha az yoğun yabancı maddeleri ayıklayabiliyor. Ürün ile yabancı madde arasındaki fiziksel özellik yeterince belirgin değilse, mekanik ayıklamada geleneksel yöntemler kalite kriterlerini sağlamada yetersiz kalıyor. Bazı yabancı ot tohumları, süneli tane, döngülü tane, embriyo kararması, arpa, çavdar, yulaf gibi diğer hububatların ayrılmasında yeterince başarı sağlanamıyor. Türkiye önemli buğday üreticisi ve un ihracatçısı olmasına karşın, üretilen buğdaydaki en önemli sorunlardan birisi kalite düşüklüğü olarak göze çarpıyor. Kalitesi düşük buğdayın un yapılabilmesi için yüksek kaliteli buğdaylarla paçal yapılması gerekiyor. Bu amaçla da genellikle yüksek kaliteli buğdaylar yurtdışından sağlanıyor, başka bir deyişle ülkemizin üretim miktarı yeterli olsa bile, kalite yetersizliği nedeniyle yurtdışından buğday almak zorunluluğu doğuyor. 2004’TE SEKTÖRÜ OPTİK AYIKLAMAYLA TANIŞTIRDIK Süneli tane ayıklama için mekanik ayıklamanın yetersiz kaldığını, buna bir çözüm bulabilmek için, buğdaydan optik ayıklamayla süneli tanenin uzaklaştırılması fikrinin 11 yıl önde ortaya atıldığını belirten Atomika Makine Satış Mühendisi Osman Yaman, bu fikrin, Buhler Sortex Z serisi ile Atomika Makine tarafından 2004 yılında yapılan denemeler sonucunda hayata geçirildiğini söyledi. Söz konusu bu işlemin ilk defa Türkiye’de ve sadece Buhler Sortex makineler tarafından yapılıyor olmasının, kendileri için ayrı bir gurur kaynağı olduğunu kaydeden Yaman, “Başka hiçbir yöntemle seri olarak ayıklanamayan süneli ve döngülü taneler Buhler Sortex makinelerle ayıklanabilmiştir. Ayıklanan buğdayda sedimantasyon ve gecikmeli sedimantasyon değerleri çok ciddi oranda artmıştır. Yemlik olarak değerlendirilebilecek buğdaylar, Buhler Sortex sayesinde una dönüşebilecek kaliteye ulaştırılarak ekonomiye de büyük bir katkı sağlanmıştır” diye konuştu.

Buhler Sortex’in yaygınlaşmasıyla birlikte artan makine kullanımının buğdayda dışa bağımlılığı azaltacağını vurgulayan Osman Yaman, Sortex’in her geçen gün kullanıcı sayısının artmasının da Türkiye açısında sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Buğday ayıklamada Buhler Sortex Z serisi makinelerin üstün başarısının B serisi makinelerin 2015 yılında kullanılmaya başlanmasıyla daha üst seviyeye taşınacağını kaydeden Yaman, “B serisi makinelere gelişen teknolojiye paralel olarak LED aydınlatma konmuştur. Ancak LED aydınlatmaların ortak sorunu olan homojen olmayan aydınlatmanın önüne geçebilmek için; Buhler Sortex tasarımı olan yeni nesil LED-Tube lambalar, floresan lamba benzeri tüpler içine yerleştirilerek daha homojen bir ışık dağılımı sağlanmıştır. Buhler Sortex tarafından Sortex B serisi için geliştirilen özel tasarım kameralar, dünyada başka hiçbir optik ayıklama makinesinde kullanılmamaktadır” açıklamalarında bulundu.

 

SORTEX B SAATTE 28 TON BUĞDAY AYIKLAYABİLİYOR

Buhler Sortex B serisinin 5 kanallı olarak üretilebildiğinden özellikle yüksek kapasite arayan buğday sektörünün isteklerine daha fazla cevap verdiklerini dile getiren Atomika Makine Satış Mühendisi Osman Yaman, kanal başına 7 ton kapasite aldığı düşünülürse; bir kanalının geri dönüşüm olarak kullanıldığı 4+1 ayıklama seçeneğinde, saatte 28 ton buğday ayıklamanın mümkün olabileceğini aktardı. Buhler Sortex B serisi ile buğdayda alınan kapasite, ürün kalitesi ve atık içinde yer alan iyi ürün miktarının şu anda dünyada hiçbir serbest düşüm optik ayıklama makinesiyle alınamadığını belirten Yaman, “Unutulmamalıdır ki; ayıklama kalitesi ancak ve ancak bu üç kriterin aynı anda bir arada olmasıyla elde edilir. Kapasite, ürün kalitesi ve atık içinde kalan iyi tane oranındaki en uygun seviyeyi aynı anda yakalayabileceğiniz tek çözüm Buhler Sortex optik ayıklama makineleridir” dedi. Buhler Sortex makinesine beslenecek buğdayın mekanik ön temizlemesinin yapılması için Bühler Schmidt-Seeger ürünlerinden oluşan temizleme tesislerinin kurulabileceğini de sözlerine ekleyen Osman Yaman, buğday değirmenlerinden farklı düşünülen bu tesislere, ayıklama tesisi adı altında farklı bir çözüm sunulabileceğine dikkat çekti. Sektörde artık ismiyle anılan TAS ve SMA serisi Buhler makinelerin, saatte 250 tona ulaşan kapasiteleriyle yüksek kapasite arayan firmaların ihtiyacına cevap verdiğini anlatan Yaman şöyle devam etti: “Ayıklama tesislerinin mekanik ve optik ayıklama ihtiyaçlarına cevap verebildiğimiz gibi, gerekirse bu tesislerin yerleşim, aspirasyon vb. mühendislik hesaplarını da yapabilmekteyiz. Atomika Makina olarak temsilciliğini yaptığımız Buhler Sortex Optik Ayıklama Makineleri ve Buhler Schmidt-Seeger Ön Temizleme ve Eleme makineleriyle, her türlü istenmeyen maddelerden buğdayı ayrıştırıp, ürün kalitesini yükseltmek için her zaman hizmete hazırız.”